آشنایی با آیین سنتی " گلریزان "
از دیرینه ترین رسم پهلوانی ایران و سرآغازی برای فتوت مردان نیک ضمیر گلریزان است.
آیین باور _عنصرالمعالی در کتاب خویش ویژگیهای جوانمردی را اول "خرد" ، دوم "راستی" و سوم "مردمی" بر میشمارد و آنها را از نشانههای رادمنشی و جوانمردی و عیاری میداند. همچنین در کتاب "مینوی خرد" برای جوانمردی سه اصل خرد، درستی و رادی به عنوان ویژگیهای بارز یاد شده است .
"عبدالرزاق کاشانی" در کتاب فتوتنامه نیز جوانمرد را انسانی آزاده و نیکسرشت میداند. وی معتقد بود، برای رسیدن به کسوت جوانمرد باید راههای دشواری را طی کرد تا بر دیو نفس فائق و پیروز شد. برای رسیدن به کسوت جوانمردی در نزد ایرانیان سه اصل مهم "شریعت"، "طریقت" و "حقیقت" طی میشود، تا جوانمردی و بخشندگی پا گیرد. در اصل پهلوانی، رادی و بخشندگی همان گلریزان است، که خاستگاه این بخشندگی طبیعت و بهار بوده، چرا که بهار و طبیعت هرچه دارد به امر خداوندگار به زمین میبخشد تا حیاتی دوباره یابد و فردوسی رادی و درستی را شکلشناسی پهلوانان اساطیری خود میداند که
همه مردمی باید آیین تو/ همه رادی و راستی دین تو
ایرانیان از دیر باز براساس تکریم و نوع دوستی خود همواره بر آیین گلریزان همت گماشتهاند و این آیین را شکرانه نعمت خدادادی خویش میدانند که مانند ابر بهاری طراوات زیستن دوباره بر مستمند و نیازمند روا میدارند آن گونه که "وقت گلشن، خوش که گلریزان ابر رحمت است".
این سنت ایرانیان در رادی و رادمنشی و پهلوانی همواره یک افتخار بوده و بسیاری از شرقشناسان از این امر به نیکی یاد میکنند به گونهای که پروفسور "مانوئل کوربن"محقق دیرینهشناس و مردمشناس برجسته غربی آن را نمادی از زیباترین حرکتهای بشری در طول تاریخ میداند که فقط مختص ایرانیان بوده است.
وی، در کتاب خود به صراحت یاد میکند که در ایران مردانی قابل احترام برای برداشتن موانع از پیش پای دیگران هرچه در توان خود داشته را به دیگران بدون هیچ منتی میبخشیدند. آیین گلریزان بخشی از تاریخ بزرگ ایرانیان است و برخی از مورخان ثبت این سنت را از زمان حمله مغول عنوان کردهاند، که در "باشتین" خراسان عیارانی برای کمک به نیازمندان، در سردابه شالی قرمز پهن کردند و آنان که زور بازو و توان مالی داشته، قدم پیش نهاده و هرچه داشتند برای کمک رو کردند.
ذکر پهلوانان در آیین گلریزان گرفتن دست مستمندان و اقتدا به حضرت علیبن ابی طالب(ع) نخستین امام شیعیان بوده و صاحب زنگ نیز در این آیین، پهلوانان و جوانمردان را به گلریزان فرا میخوانده است.
مهمترین آثار تاریخی به جای مانده از آیین معنوی و سنتی گلریزان در ایران بنای تاریخی "سی و سه پل" است، که در آن هنگام شاه عباس برای ساخت این بنا، از مردم استمداد کرد و آیین گلریزان برپا شد. مردم نیز به پهلوانان مهرگستر القاب "راد آیین"، "زاد مهر" ،"گلریز" و "رادی" نسبت میدادند و بین پهلوانان و عیاران نیز برگزاری آیین گلریزان و کمک به مستمندان نشانهای از پیش کسوتی و مرشدی و صاحب زنگی بوده است.
هنگامی که جوانمردان و رادان وارد گود میشدند، مرشد و صاحب زنگ با نواختن صدای زنگ از آنان "رخصت" میطلبید و پهلوانان خطاب به پیر میداندار گود از او میخواستند تا برای کسی که ناتوان است، گلریزی کند و فریاد "اگر ناتوانی بگو یا علی (ع)، اگر خسته جانی بگو یا علی (ع)" بلند میشد.
در پس زمان، گلریزان از گود زورخانهها به خانهها کشیده شد به گونهای که زنان نیز در این سنت حسنه حضور یافته و حتی برای انداختن سفره نذر ابوالفضل(ع) که با نذریهای زنان گسترده میشد، نوعی گلریزان کوچک برپا میداشتند.
اکنون با گذر زمان آیین سنتی گلریزان و رادی در ایران جلوهای با شکوهتر به خویش گرفته و مردان و زنان توانمند و جوانمرد برای آزادی زندانیان غیر عمد در بند، گلریزی میکنند.
گلریزان به معنای رایج اجتماعی آن زاییده فرهنگ فتوت و پهلوانی مبتنی بر الگوهایی همچون "پوریای ولی" است که با تعمیم ریختن گل بر سر پهلوانان به گرد آوری کمک برای افراد گرفتار و دربند گسترش معنا یافته است.
گلریزان به واقع ریختن و ایجاد گل زندگی و امید در چله سرما رنج و سختی و گرفتاری است که با ریختن گلی از شاخسار زندگی خود باغ بقا و بهار وصل را به خانوادههای در رنج هدیه میکنند. این مفهوم که تجلی اجرایی دستور دینی "انفاق" است ساز و کار حمایتی متناسب با فضای اجتماعی و فرهنگی زندگی گذشته ایرانیان و نهادهای اجتماعی موجود آن دوره بوده است.
زورخانه در فرهنگ ایرانی اسلامی نه فقط محل پرورش جسم که فضایی برای تهذیب نفس و همچنین امکان و مجالی برای مراودات اجتماعی و شکلگیری رفتارهای گروهی همچون گلریزان بوده است. گلریزان اما رواج گذشته را ندارد و تحت تأثیر شرایط گذار اجتماعی، افزایش جمعیت و شهرنشیی و کاهش ارتباطات مبتنی بر محلهها باعث افت و به محاق افتادن گلریزان شده است.
از آثار مهم برپایی جشن گلریزان همزیستگرایی و همدلی در جامعه است که چنانچه فردی از افراد جامعه بنا به دلایل غیر عمد و سهوی دچار گرفتاری شد، جامعه برای نجات او همراه و همدل باشد.
از منظر روانشناسی اجتماعی یکی از مهمترین نیازهای اجتماع احساس خوب داشتن نسبت به یکدیگر است و در یک معنای وسیعتر نوع دوستی و انساندوستی نیاز اساسی جامعه است. گلریزان سنت حسنهای است که سمبل و نماد نوعدوستی انسانها است و تقویت آن میتواند در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی اثر گذارد. تاثیر اقتصادی گلریزان یکی از مهمترین دستاوردهای این حرکت انسانی است که کمکهای مردم در فعالیتی به کار گرفته میشود که هم دستاورد معنوی دارد و هم مشکلی را از کسی برطرف میسازد.
در برخی موارد برای قدردانی از زحمات پیشکسوتان گرفته میشود و در آخر دو جوان دو طرف لنگی را گرفته و دور میخورند و مردم پول در آن لنگ میاندازند.
کدخبر: 798
نویسنده: فریبا کلاهی روزنامه نگار /کارشناس مدیریت جهانگردی
تعداد بازدید: 3103