چهارشنبه، 22 اسفند 1403 - 13:12

هشدار آب منطقه ای البرز:

آب شرب وارد مرحله تنش شده است/بحران اصلی کشور آب است

وضعیت شاخص ها نگران کننده است . نتیجه کم کردن 5 دقیقه زمان استحمام 20 لیتر صرفه جویی منابع است.

آیین باور - نشست خبری مدیرعامل آب منطقه ای استان البرز حامل پیام های تکان دهنده ای بود که برداشت کلی آن ورود به مرحله بحرانی کمبود آب شرب است.

داود نجفیان با  اعلام کاهش 70 درصدی ذخایر آبی سد کرج در سال جاری، نسبت به وضعیت بحرانی آب شرب استان البرز هشدار داد.در شرایطی که پیش از این وضعیت ذخایر موجود تنها در بخش کشاورزی و کمبود غذا نگران کننده بود اینک به وضعیت اضطراری آب شرب رسیده است که می تواند وضعیت کشور را امنیتی کند.

به گفته وی استان های البرز و تهران بیش از استانداردهای جهانی و حتی الگوهای کشوری آب تصفیه شده را هدر می دهند و افزایش جمعیت بیش از ظرفیت تحمل منطقه را به بحران تنش آب شرب دچار کرده است.آمار ها نشان می دهند در سالی که گذشت شرایط آبی البرز نسبت به 57 سال گذشته بحرانی‌تر  و 4 سال خشکسالی پی در پی وضعیت را بدتر کرده است.

او ضمن شفاف سازی و ارائه آمارهای غیر قابل باور مصرف امروز کشور،شیوه استفاده از آب را غارت سهم و سرمایه آیندگان و نابودی منابع غیر قابل برداشت خواند و گفت:  بارگذاری بیش از حد جمعیتی در استان البرز عامل اصلی این بحران است. دیگر توان پذیرش جمعیت بیشتری را نداریم و باید نرخ مهاجرت به استان کنترل شود.

در شرایطی که استان البرز نسبت به متوسط بلند مدت 42 درصد کاهش بارندگی داشته است عدم پذیرش فرهنگی و همکاری مردم جای تعجب دارد. در حالیکه با میزان اندکی کوتاه کردن زمان استحمام یا بستن شیر در موقع مسواک زدن و شستشوی ظروف می توان برای ده سال آینده نگرانی ها را برطرف کرد. 

در شرایطی که تراز سد کرج نسبت به سال گذشته 60 درصد منفی است و تنها 7درصد ظرفیت آب دارد عدم همکاری شهروندان غیر قابل قبول است و مسئولین مربوطه باید در بار گذاری جمعیت استان البرز تدابیر تازه ای داشته باشند. این در حالی است که امکان رساندن آب کافی با نرخ دولتی به صنایع دارویی چون تولید کنندگان مواد تزریقی شیمی درمانی در اشتهارد وجود ندارد و هر لیتر آب را تا صدها برابر قیمت،تانکری خریداری می کنند که قیمت دارو را نیز گران تر خواهد کرد.

او با اشاره به اینکه یک سوم حجم بارش دنیا را داریم اما گاهی تا ده برابر  دیگر کشورهای پر آب مصرف می کنیم تصریح کرد: انتظار می رود با توجه به محدودیت سرمایه آبی موجود،نسبت به مسئله حساس تر باشیم و میزان آورده بارشی و مصرف و بارگذاری هارا در حد متوسط دنیا نگهداریم.

نجفیان گفت: رتبه کشور در 57 سال گذشته 55 است یعنی غیر از دوسال همه این ساله ها کمترین بارش و در نتیجه کمترین ذخایر را داشته ایم و در عین حال بیشترین مصرف .

وی یادآور شد به طور معمول مصرف متوسط  آب شهروندان البرزی ۲.۵ برابر جهان و ۴ تا ۵ برابر کشورهای پیشرفته است. در برخی روستاهای استان، سرانه مصرف حتی به ۴۰۰ لیتر در روز رسیده، درحالی‌که میزان استاندارد ۱۶۰ لیتر است. در مجموع، متوسط مصرف آب در البرز ۲۶۰ لیتر برآورد شده که بسیار بیشتر از حد نرمال است.این آب در استخر ها ، شستشوی ماشین و فرش و خیابان و حیاط هدر می رود.

نجفیان همچنین به کاهش چشمگیر بارندگی‌های پاییز و زمستان گذشته اشاره کرد و افزود: بارش های بالای 15 میلی متر پشتوانه اصلی ذخایر زیرزمینی و سدها هستند که نسبت به سال گذشته 25 درصد کمتر چنین بارش هایی داشته ایم. بنابراین در شرایط کنونی، تأمین آب استان از منابع سطحی امکان‌پذیر نیست و چاه‌های آب به کمک ما آمده‌اند، اما در بسیاری از مناطق حتی جایی برای احداث چاه جدید هم باقی نمانده و چاه های قدیمی را دچار مشکل می کند. این در حالی است که وضعیت سدهای تهران نیز بسیار بد است و بحران آب شرب تهران نیز قطعی است.

وی با بیان اینکه ۳۲ درصد آب مصرفی از منابع سطحی و ۶۸ درصد از منابع زیرزمینی تأمین می‌شود، خاطرنشان کرد: بحران آب باید به‌عنوان یکی از مهم‌ترین معضلات کشور مورد بررسی قرار گیرد. کم‌آبی نه‌تنها تأمین آب شرب، بلکه تولید و تأمین انرژی را نیز تحت تأثیر قرار خواهد داد.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای استان البرز همچنین از کاهش ۲۹ درصدی پوشش برفی در سد کرج نسبت به سال گذشته خبر داد و ادامه داد: پوشش برفی در این سد منفی ۲۵ درصد ارزیابی شده که این موضوع تأثیر مستقیمی بر کاهش حجم ذخایر آبی استان دارد.

سد طالقان نیز به گفته مدیرعامل آب منطقه ای تنها به دلیل امکان برداشت و نداشتن سامانه انتقال وضعیت بهتری دارد. با اتصال سامانه جدید و برداشت این سد نیز ذخایر خود را از دست خواهد داد. 

وی خاطرنشان کرد: برای عبور از بحران آب در استان مدیریت صحیح منابع،اصلاح الگوی مصرف و کنترل مهاجرت ضروری است. در غیر این صورت در سال‌های آینده با چالش‌های جدی‌تری مواجه خواهیم شد.

به گفته این مسئول ورودی سدهای کل کشور نیز از این وضعیت در امان نیستند به طور مثال ورودی سال جاری سدهای کل کشور 9/4 میلیارد متر مکعب بوده است که نسبت به سال گذشته با رقم 13/18 میلیارد متر مکعب 30 درصد کاهش را نشان می دهد.

کدخبر: 2584

تعداد بازدید: 1577