چهارشنبه، 03 مرداد 1403 - 11:49

شورای عشایر برگزار شد:

عشایر نگهدارندگان منابع طبیعی هستند

میدان مرکزی عرضه و مراکز ذبح بهداشتی دام استان در سریع ترین زمان ممکن ایجاد شوند.

آیین باور- ستاندار البرز گفت: ایجاد و راه اندازی میدان مرکزی و میادین عرضه و ذبح بهداشتی دام در سریع ترین زمان ممکن، ضرورت دارد و باید در استان البرز ایجاد شوند.

 مجتبی عبداللهی در شورای عشایر استان که روز چهارشنبه ۳ مردادماه ۱۴۰۳ در سالن شهدای دولت استانداری برگزار شد، ضمن قدردانی از قشر تلاشگر عشایر استان بعنوان بخش مولد و منشا اثر جامعه، افزود: عشایر به عنوان گروه‌های اجتماعی و فرهنگی خاص، معمولاً به دلیل جستجوی چراگاه‌های بهتر برای دام‌های خود، به صورت فصلی جابجا می‌شوند. این جابجایی به آن‌ها کمک می‌کند تا از منابع طبیعی به بهترین نحو استفاده کنند.

وی با بیان اینکه عشایر دارای فرهنگ غنی و سنت‌های خاص خود هستند، ادامه داد: اقتصاد عشایر عمدتاً بر پایه دامداری، کشاورزی و تولید محصولات لبنی است. 

عبداللهی گفت: با توجه به تغییرات اجتماعی و اقتصادی، تلاش‌هایی برای حفظ فرهنگ و هویت عشایر انجام می‌شود و برنامه‌ریزی هایی برای حمایت از حقوق عشایر و ترویج فرهنگ آن‌ها صورت گرفته است. 

وی افزود: عشایر به عنوان نگهدارندگان منابع طبیعی شناخته می‌شوند و نقش مهمی در حفظ تنوع زیستی و مدیریت پایدار زمین دارند. شیوه‌های دامداری سنتی آن‌ها می‌تواند به حفظ اکوسیستم‌های محلی کمک کند.

استاندار البرز گفت: در این نشست در خصوص مسائل و موضوعات مطرح شده از سوی عشایر بحث و تبادل نظر شده و برای حل آنها با حضور مدیران مربوطه اتخاذ تدبیر شد.

وی افزود: مدیریت بحران استانداری مکلف شد که در حوادث طبیعی مانند سیل و بارش های شدید برای امدادرسانی و ارائه خدمات به عشایر اقدام ویژه ای در دستور کار داشته باشد. 

عبداللهی گفت: ایجاد و راه اندازی میدان مرکزی و میادین عرضه و ذبح بهداشتی دام در سریع ترین زمان ممکن، ضرورت دارد و باید در استان البرز ایجاد شوند.

وی افزود: اخذ تسهیلات با ضمانت زنجیره ای برای عشایر از دیگر مواردی بود که رسیدگی به آن در دستور کار قرار گرفت. 

استاندار البرز گفت: تامین آب شرب، برق از طریق استقرار پنل های خورشیدی و مناسب سازی مسیرهای عبور عشایر از دیگر مواردی بود که برای آنها تصمیم گیری شد.


آموزشی :

به چه کسانی عشایر می گویند؟ 

عشایر بخشی از جامعه هستند که به صورت گروهی و فامیلی و با تمام وسایل مورد نیاز زندگی و دام خود از مکانی به مکان دیگر جابه جا می شوند اصطلاحا کوچ می کنند. این جابه جایی به دلیل تغییرات آب و هوایی و امکان زندگی در طبیعت بدون امکانات رفاهی شهری است.

بزرگان عشیره با توجه به آب و هوای منطقه و تجارت خود، تصمیم به کوچ از منطقه ای به منطقه ای دیگر می گیرند. عشایر عمدتاً به دو دسته تقسیم می شوند. دسته اول در طول سال حداقل 2 بار کوچ می کنند تا شرایط لازم برای زندگی و دامداری را داشته باشند. این اقوام از ارتفاعات بلند به ارتفاع پست یا برعکس کوچ می کنند. دسته دوم عشایری هستند که در مناطقی خشک زندگی می کنند و به علت کمبود علف و آب در فصول مختلف سال کوچ می کنند.

آیا عشایر همان کولی ها هستند؟

خیر عشایر برای ادامه حیات و پیدا کردن شرایط مناسب آب و هوایی طی الگوی ثابت به ییلاق یا قشلاق می روند. اما کولی ها یا دوره گردها در گروه های کوچک و بزرگ در قسمت های مختلف جهان پراکنده اند و مکان مشخصی برای کوچ ندارند. از طرف دیگر شغل عشایر دامداری و کشاورزی است و به دور از شهر و روستاها زندگی می کنند. اما شغل کولی ها ساخت و تعمیر ابزار است و در نزدیکی روستاها زندگی می کنند و با روستاییان تعامل دارند.

کدخبر: 1940

تعداد بازدید: 1235