شنبه، 28 آبان 1401 - 19:23

پنجره واحد SDI در تقابل با هیولای خشکسالی :

رئیس سازمان نقشه برداری کشور:راه آهن تهران - هشتگرد در منطقه فرونشست قرار گرفته است

۳۰کیلومتر از پهنه راه آهن تهران - هشتگرد در منطقه فرونشست زمین قرار دارد

آیین باور- نشست شورای برنامه ریزی و توسعه استان البرز روز شنبه در سالن شهدای دولت و با حضور جمعی از مدیران دولتی برگزار شد . متاسفانه رئیس سازمان نقشه برداری کشور، در این جلسه به آمار موضوعی خشکسالی و فرونشست اشاره کرد که بیانگر بی توجهی و کم کاری تمامی دست اندرکاران حاکمیت و مسوولین نسبت به حل معضل خشکسالی و صدور مجوزهای ساخت و ساز طی سالیان گذشته در مناطق زلزله خیز یا خشک و در حال فرونشست است. شهرک کاوه در اصفهان یک نمونه و نشست ساختمان آب منطقه ای استان البرز نمونه دیگر است در ادامه این گزارش با وسعت این تهدیدملی بیشتر آشنا خواهید شد . اگر چه تمهیداتی جهت جلوگیری از توسعه مناطق بحرانی یا کسب اطلاعات زمین و آمایش سرزمین اندیشیده شده اما دیرهنگام به نظر می رسد و مانعی برای مشکلات احتمالی در آینده نخواهد بود.

به استان البرز بپردازیم . براساس گفته های رییس سازمان نقشه برداری کشور و بر اساس آخرین محاسبات در استان های البرز و قزوین، مجموعا بیش از ۶۲۰ کیلومتر مربع پهنه دچار فرونشست وجود دارد که میزان آن  بالای ۲۹ سانتی متر در سال اعلام شده است.

به گفته جاویدانه ۳۰کیلومتر از پهنه راه آهن تهران - هشتگرد در منطقه فرونشست زمین قرار دارد و در آینده آسیبهای جدی به آن وارد خواهد شد. چنانچه آمایش سرزمین را در ساخت و سازها جدی نگیریم پول و آبرو یمان از دست رفته است .

در این نشست مدیران منابع طبیعی، محیط زیست، جهاد کشاورزی، آب منطقه ای، مدیریت بحران استانداری البرز، نوسازی مدارس،  گزارشهایی مبنی بر چالشهای موجود ارائه نموده ضمن بیان مشکلات ، درخواست بودجه، هماهنگی و سرعت بخشی بارگذاری اطلاعات سایر دستگاه ها بر روی پنجره واحد SDI سازمان نقشه برداری جهت بهره برداری سرمایه گذاران جدید و طرح های در دست مطالعه و ساخت خواستار ابلاغ دستورالعملهایی شدند که تکلیف پروژه های نیمه کاره در منطقه فرونشست زمین یا منطقه زلزله خیز را معلوم می کند ، زیرا به گفته دکتر جاویدانه رئیس سازمان نقشه برداری هر نقشه موجودی از وضعیت بحرانی مناطق تنها تا سه سال قابل استفاده و استعلام است و باید مدام اطلاعات جدید از وضعیت آمایش سرزمین چک و در امورعمرانی مد نظر قرار گیرد.

علی حدادی نماینده مردم طالقان،نظرآباد، ساوجبلاغ و چهار باغ در مجلس گفت: متاسفانه شاهد سرمایه گذاری هایی در پهنه فرونشست استان البرز هستیم که باید مورد توجه قرار گیرد تا مشکل ساز نشود.

جاویدانه در این خصوص تاکید کرد: هیچ ساخت و سازی به ویژه مسکن و اجرای سایر پروژه ها نباید بدون استعلام و تائید سیستم پنجره واحد SDI مصوب و انجام شود. مدیریت زمین و((اطلس سرمایه گذاری)) بسیار مهم است و استانهای  فارس و زنجان به عنوان پایلوت برنامه ها برای رفع نقص های برنامه در حال فعالیت هستند و به عنوان الگوی نهایی در دیگر استان ها اجرا خواهد شد.

وی یاد آور شد: تعیین چهارچوب مختصات کشور در سهم البرز کمتر از یک درصد است. در شرایطی که ۳۷هزار ایستگاه ترازیابی در کشور برقرار شده است تنها 520 ایستگاه در البرز مستقر شده است در واقع تنها دو درصد شبکه صقل کشور در استان البرزاست.

همچنین آمایش سرزمین، کاربردهای بسیار مهمی دارد از جمله در حوزه مرزهای کشور و توسعه سرمایه گذاری دارد که وقت و هزینه در جایی صرف شود که حادثه خیز نباشد ،تخریب نشود و آبروی دستگاه های ذیربط نیز حفظ شود. سرمایه گذار و مسئولین و دستگاه ها می توانند اطلاعات مورد نیاز خود را از پنجره واحدی که در سراسر کشور دراختیارهمه هست استفاده نمایند.

به گفته رئیس سازمان نقشه برداری کشور طی پایش های انجام شده نتایج شناسایی کانونهای ریز گرد طی سالهای 1398 تا 1401 اثبات می کند ،البرز خود کانون ریزگرداست و  پردازش تصاویر ماهواره ای نشان می دهد مسئله را باید با حساسیت کافی مورد توجه قرار داد.

وی با تایید این مطلب که بحران تالاب صالحیه مسئله ملی است و  از آنجا که رسما یکی از کانون های شناسایی شده ریز گردها به حساب می آید و تهران را تعطیل می کند افزود: شورای برنامه ریزی و توسعه استان البرز  باید نسبت به این موضوعات حساس بوده و در هرگونه تصمیم گیری در زمینه توسعه این موارد را در نظر بگیرد.

وی افزود: سازمان نقشه برداری SDI را مستقر کرده و همه استانها نیز در حال حاضر به ایستگاه ملی مرتبط شده اند. ژئوپرتال البرز هم براساس مبانی روز دنیا روی سایت سازمان هست. چنانچه سرمایه گذار بخواهد موقعیت مکانی پروژه اش  را چک کرده و درخواست مجوز بدهد، پنجره واحد محل مناسبی است تا مطالعات اولیه و آشنایی با قوانین جهت تصمیم گیری را در اختیار بگذارد.

جاویدانه یادآورشد: بر اساس بررسی وضعیت نقشه ها و اطلاعات مکانی استان البرز ۱۶ شهر در این استان نقشه دارند و برای تهیه نقشه ۲ شهر باقی مانده کمتر ۵۰۰ میلیون تومان هزینه صرف خواهد شد. این امر خود نشانه سودآوری مطالعات نقشه برداری است.

رییس سازمان نقشه برداری کشور سهم البرز ازکل شبکه های تراز یابی کشور را کمتر از یک درصد عنوان کرد و گفت: در کشور حدود ۳۷ ایستگاه تراز یابی است و  ۵۲۰ از این  ایستگاه ها در البرز  است.

در نشست امروز شورای برنامه ریزی و توسعه استان البرز شبکه ملی ژئو دینامیک و ارسال تصحیحات تعیین موقعیت آنی ، ظرفیت ها و چالش های زیر ساخت داده های مکانی  SDI البرز ، تبیین ظرفیت بند ۲۵ دستورالعمل اجرای بودجه و تنظیم موافقتنامه های اعتبارات هزینه ای و تملک دارایی های سرمایه  ای مورد توجه قرار گرفت.

 

جهت مطالعه هدف اصلی SDI می توانید از طریق لینک زیر وارد ژئوپورتال ملی کشور شوید

https://iransdi.ncc.gov.ir/https://iransdi.ncc.gov.ir/

کدخبر: 1016

خبرنگار: فریبا کلاهی

نویسنده: فریبا کلاهی

تعداد بازدید: 1773